LET OP: De Q-detect test is in 2022 alleen op projectbasis beschikbaar
Het bloedonderzoek op q-koorts vindt plaats in het lab van Innatoss Laboratories te Oss. De bloedafname kan op diverse locaties in Nederland gedaan worden. Vervolgens wordt het bloed naar Oss getransporteerd. Daar de Q-detect test uitgevoerd: de Q-koorts veroorzakende bacterie C. burnetii wordt in afgedode vorm toegevoegd aan het bloed, waarna alles 24 uur op kweek gaat bij 37 graden Celsius, zodat de bloedcellen goed kunnen reageren. Daarna wordt het bloedmonster opgewerkt en kan de reactie van de bloedcellen worden uitgelezen. De uitslag positief of negatief volgt automatisch.
Bloedanalyse
- Stimulatie De werking van Q-detect berust op het stimuleren van vers bloed met afgedode Coxiella bacterie. Door de stimulatie wordt het eiwit interferon-gamma (IFN-γ) gevormd door geheugencellen in het bloed. Om te zorgen voor een betrouwbare uitslag, worden ook twee controle-stimulaties uitgevoerd: we kijken naar vorming zonder bacterie (negatieve controle) en naar de reactie van het bloed in willekeurige stimulatie (positieve controle met Phytohemagglutinine, PHA).
- Meting Na 24 uur incubatie bij lichaamstemperatuur wordt de IFN-γ productie gemeten. Dit gebeurt door kleuring van IFN-γ met een enzym dat na binding geel wordt. Deze verkleuring werd digitaal uitgelezen.
- Beoordeling Met de uitkomsten van de metingen worden diverse waarden bepaald. Het testresultaat wordt als positief beschouwd als er na stimulatie met Coxiella minimaal 16 pg/ml IFN-g gevormd wordt en de relatieve waarde t.o.v. de positieve controle groter is dan 0,45. Een monster met een lage respons op PHA (< 40 pg/mL) kan niet beoordeeld worden wanneer het monster ook niet reageert op Coxiella.
In onderstaande figuren is de uitvoering van de twee fasen van de test in beelden weergegeven.
Uitslag
De uitslag van de test is positief (wel geïnfecteerd) of negatief (niet geïnfecteerd). U ontvangt de uitslag binnen 10 werkdagen. Wanneer u de test op verwijzing laat uitvoeren, dient u de uitslag zelf door te sturen naar uw verwijzer (huisarts of specialist). Voor uitgebreidere uitleg over de uitslag zie voor professionals.