Topnavigatie

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal vragen die vaak aan ons gesteld worden, met bijbehorende antwoorden. Heeft u meer vragen of wilt u meer informatie neem dan contact met ons op!

 

Hoe kan ik mijn afspraak wijzigen of annuleren?

In de bevestigingsmail zit een link naar uw agenda. Daar kunt u een klein icoontje aanklikken (klik hier voor een voorbeeld.)

Hoeveel bloed moet er afgenomen worden?

Er worden twee buisjes bloed van 4 ml afgenomen. Dit duurt over het algemeen minder dan een minuut.

Is het niet meer nodig om afweerstoffen te meten?

Hoewel Q detect heel gevoelig is, zijn er ook mensen die wel afweerstoffen hebben, maar niet positief zijn in Q detect. Dit bleek in een onderzoek onder mensen die al een diagnose Q-koorts hadden gehad in verleden bij ongeveer 4% het geval te zijn. Indien u nog meer zekerheid wilt over een eventuele Q koorts besmetting, adviseren we om ook antistoffen te bepalen. Bovendien zijn de richtlijnen over (chronische) Q-koorts gedefinieerd op basis van antistofbepalingen. Daarom zal uw arts voor de diagnose van acute of chronische Q-koorts waarschijnlijk serologische testen laten uitvoeren. Dit kan gelijk met de Q-detect test aangevraagd worden en vereist een apart buisje bloed. Neemt u hierover telefonisch contact op.

Maakt Q detect een verschil tussen actieve en doorgemaakte ziekte?

Alleen het meten van IFNg geeft geen uitsluitsel over een doorlopende infectie. Innatoss doet nog onderzoek naar andere merkereiwitten die dit wel kunnen en we hebben hier recent een nieuwe technologie voor in huis gehaald. Als u aan dit onderzoek mee wilt werken vragen wij u om toestemming te geven om overgebleven materiaal te gebruiken voor onderzoek.

Waarom wordt de test alleen bij Innatoss Laboratories te Oss uitgevoerd?

Innatoss Laboratories is een startend bedrijf en heeft zich gericht op het zo snel mogelijk beschikbaar maken van de eerste cellulaire test voor Q-koorts. Daardoor is het product momenteel alleen vrijgegeven voor gebruik in eigen laboratorium (een zogenaamde LDT). Aan vrijgave voor andere laboratoria wordt gewerkt, maar daarvoor moet officieel eerst een ISO-13485 certificaat gehaald worden als fabrikant van in vitro diagnostica.

Waarom is de Q-koortstest niet op meer locaties beschikbaar?

Innatoss Laboratories is een relatief klein laboratorium in Oss, toegewijd aan diagnostiek van infectieziekten zoals Q-koorts en de ziekte van Lyme. Er wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van onze bereikbaarheid, maar we moeten het doen met de mensen die we hebben. We vragen uw begrip voor mogelijke langere reistijden om bij een bloedafnamepunt te komen. Mocht u als arts of bedrijf sterk de behoefte hebben aan een extra bloedafnamelocatie bij u in de buurt, neem dan contact met ons op.

Kan het gebruik van medicijnen de uitslag van de test beïnvloeden?

Ja, de IFNγ-reactie, die gebruikt wordt als maat voor infectie, kan verminderd zijn in situaties waarin het afweersysteem onderdrukt is door gebruik van immunosuppressiva. Dit is echter niet altijd het geval en u kunt zich daarom wel laten testen. Bij vragen kunt u contact opnemen.

Is het gevaarlijk om Q-koorts te diagnosticeren met bacteriën?

Nee, al het onderzoek gebeurt buiten het menselijke lichaam. De bacteriën die gebruikt worden in ons lab zijn gedood door verhitting bij 99⁰C gedurende 30 minuten zodat er geen kans op besmetting is voor laboratoriumpersoneel of de omgeving.

Waarom wordt de test nog niet vergoed?

Onze cellulaire test is erg nieuw en nog niet bekend bij de zorgverzekeraars. Er zijn in gesprek met de eerste partijen over vergoeding maar wilden de test al wel beschikbaar maken voor iedereen die er nu behoefte aan heeft. We verwachten in 2015 de eerste vergoedingen geregeld te hebben. We factureren de bloedafnamen apart, omdat deze mogelijk wel vergoed wordt als de test door huisarts of specialist is aangevraagd.

 

Deel deze informatie via: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email