Topnavigatie

Q-detect

UNIEKE CELLULAIRE TEST VOOR Q KOORTS

Q-detect™ is de eerste test die Q-koorts kan aantonen op basis van de cellulaire respons in het bloed.

Zo kan ook lang na een infectie aangetoond worden dat iemand Q-koorts heeft gehad, ook als de antilichamen ondertussen weggezakt zijn.

Daarmee is Q-detect de enige test die gevoelig genoeg is om het grootste deel van de mensen terug te vinden die besmet zijn geraakt tijdens de Nederlandse Q-koortsepidemie.

 

Q-detect is:

  • de eerste Q-koortstest op basis van cellulaire immuunrespons

  • aantoonbaar effectief  lang na de besmetting (>5 jaar, uniek!)

  • uitgevonden op het Radboudumc*

  • gevalideerd in studies met > 3.200 personen geïncludeerd

  • CE geregistreerd en uitgevoerd in biosafety level 2 laboratorium

 

In de Q-Herpen-II studie van februari 2014 is Q-detect gebruikt naast  de huidige standaard voor serologie, de IFA test.  Het vergelijk tussen de IFA test en Q-detect toonde duidelijk de meerwaarde van Q-detect aan:

Q-detect vindt 80% meer geïnfecteerde mensen dan de huidige standaard test (IFA test).

Het grote verschil is waarschijnlijk te verklaren doordat Q-detect ook een hoge gevoeligheid heeft bij een lange verstreken periode na infectie. De IFA test meet antistoffen die 5-7 jaar na de epidemie deels weggezakt zijn.

In een publicatie van Sanquin over de ELISA test voor Q-koortsen wordt zelfs gesproken over 62,5% afname in de positieve gevallen over een periode van 3 jaar. Daarmee is de ELISA test ongeschikt voor Q-koorts diagnose jaren na infectie.

 

Langere tijd na de infectie (>5 jaar) is Q-detect dus duidelijk de meest gevoelige test:

  • Sensitiviteit van 93%
  • Specificiteit van minimaal 90%

 

Uitgangspunten van de test

Q-detect is een in-vitro test die de reactie van bloedcellen op de Coxiella burnetii bacterie meet. In het bloed bevinden zich witte bloedcellen die informatie over infecties opslaan. Bij herhaalde infectie met dezelfde bacterie herkennen deze T-geheugencellen de indringer en wordt de immuunrespons versnelt. Daarbij wordt het eiwit interferon-γ (IFNγ) geproduceerd.

 

Door afgenomen bloed in aanraking te brengen met de afgedode bacteriën wordt deze reactie in het lab opgewekt. Daarbij wordt de productie van IFNγ gebruikt als een maat voor de herkenning van de bacterie door de bloedcellen. IFNγ wordt gemeten met een zeer gevoelige assay geproduceerd door Innatoss Laboratories. Deze assay geeft een gedetailleerde uitslag over de mate van reactie op de Q-koorts bacterie en daarmee de mate van infectie van de onderzochte persoon. Zo wordt een doorgemaakte infectie aangetoond en kunnen we iets zeggen over de heftigheid van de reactie.

Meer uitleg over de procedure die we in het lab uitvoeren, vindt u onder uitleg bloedonderzoek.

 

 ## relevante links

Schoffelen et al. (2013) 
Schoffelen et al. (2014)
Radboudumc Interne geneeskunde

*patent pending:  EP2636061

Deel deze informatie via: Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on google
Google
Share on email
Email